رنگدانهها و پر کنندهها در رنگهای صنعتی و رنگهای ساختمانی
معرفی انواع رنگدانه ها و پر کنندهها در رنگهای صنعتی و رنگهای ساختمانی
در صنعت تولید رنگ، پیگمنت یا رنگدانه ها نقش مهمی را برای ایجاد رنگ، مقاومت، پوششدهی رنگ، سختی فیلم رنگ، حفاظت رنگ و چسندگی آن ایفا میکند. از پیگمنت در رنگ رویه و پرایمر (آستری) استفاده میشود. لایههای رنگ که ممکن است در آنها پیگمنت استفاده شود، به شرح زیر است:
در صنعت تولید رنگ، پیگمنت یا رنگدانهها نقش مهمی را برای ایجاد رنگ، مقاومت، پوششدهی رنگ، سختی فیلم رنگ، حفاظت رنگ و چسبندگی آن ایفا میکنند. لایههای رنگ که ممکن است در آنها پیگمنت استفاده شود، به شرح زیر است:
پرایمر(آستری): از پرایمر عمدتاً برای حفاظت سطح کار استفاده میشود و کمتر جنبه تزیینی دارد. این لایه به صورت مات می باشد و پیگمنت زیادی در آن استفاده شده است. در واقع پرایمر در جهت حفاظت سطح کار از زنگ زدن، و صاف و یکدست کردن سطح استفاده میشود.
سیلر: برای اینکه چسبندگی بهتری بین پرایمر و رنگ رویه ایجاد شود، از سیلر استفاده میشود.
رنگ رویه: این رنگ به صورت براق، نیمه مات و مات بوده که روی پرایمر اعمال میشود و هم جنبه تزیینی دارد و هم جنبه محافظتی.
تقسیم بندی رنگدانهها
رنگدانهها بر حسب تأثیر گذاریهایی که بر روی رنگها و پوششها دارند به گروههای مختلفی تقسیم میشوند:
رنگدانههای واقعی: رنگدانههایی که فقط برای به وجود آوردن فام مورد استفاده قرار میگیرند مثل رنگدانه فتالوسیانین آبی، اکسید آهن مشکی، تیتانیوم دی اکسید و کربن بلاک. تأثیر این رنگدانهها در بهبود خواص شیمیایی، مکانیکی و حرارتی رنگهای ساختمانی و رنگهای صنعتی اهمیت بیشتری دارد.
رنگدانههای حفاظتی: رنگدانههایی هستند که علاوه بر فام دهی، خواص ضد خوردگی هم برای رنگهای صنعتی دارند نظیر پودر روی و فسفات روی. برای حصول حفاظت در برابر خوردگی لازم است درصد زیادی از این رنگدانهها در رنگ صنعتی و رنگ ساختمانی استفاده شود بنابراین فام رنگ صنعتی یا رنگ ساختمانی یا فام پوشش متأثر از فام این رنگدانهها میباشد. به طور مثال آستری زینک ریچ اپوکسی فقط با فام طوسی فلزی قابل تولید است.
رنگدانههایی با اثر خاص
رنگدانههایی با اثر خاص برای بالا بردن مقاومت حرارتی رنگ صنعتی، بالا بردن مقاومت در برابر حریق، بالا بردن براقیت رنگ ساختمانی و رنگ صنعتی، افزایش خواص ضد رطوبت و ضد خزه و عواملی مشابه آن به رزینهایی که در رنگ ساختمانی و رنگ صنعتی به کار میرود افزوده میشوند و خمیر آلومینیوم، اکسید آهن میکاسیوس، گرافیت، هیدراتهای آلومینیوم و اکسید مس نمونههایی از این نوع رنگدانهها هستند که با توجه به نوع و درصد مصرف آنها، فام پوششی محدودیتهایی خواهد داشت.
پرکنندههای معدنی
پرکنندههایی که در رنگهای ساختمانی و رنگهای صنعتی استفاده میشود علاوه بر کاهش هزینه تولید رنگ، مقاومت مکانیکی رنگهای صنعتی اپوکسی را افزایش میدهند. نظیر باریت و کربنات کلسیم که خواص مکانیکی و شیمیایی را بالا برده و الیاف شیشه که مقاومت رزین اپوکسی را در برابر مواد شیمیایی افزایش میدهد و پولکهای فلزی که خاصیت هدایت الکتریکی را موجب میشوند.
شکل، اندازه ذرات، دامنه پرکنندگی، میزان پخش رنگدانه وغلظت رنگدانه در رزین بر روی خواص مکانیکی، ضربه پذیری، چسبندگی، براقیت و مقاومتهای شیمیایی فیلم خشک اثر دارد.
رنگدانهها و پرکنندهها به شکل سوزنی، پولکی و کروی با اندازهای بین یک میکرون تا صد میکرون وجود دارند.
رنگدانههای مصرفی در رنگهای اپوکسی باید در برابر هاردنر مقاوم باشند و میزان مصرف رنگدانهها در پوشش با توجه به عمق فام مورد نیاز متفاوت است.
رنگدانه در رزین با استفاده از مخلوط کنندههای مکانیکی نظیر آسیاب و میکسر پخش میگردد.