علائم موزیکال جادهها و افزایش سطح ایمنی برای رانندگان
علائم موزیکال جادهها و افزایش سطح ایمنی برای رانندگان
جادههای موزیکال شیوه جدیدی از اجرای رنگ ترافیکی و خطکشی جاده هستند. در واقع این جادهها نیستند که مینوازند، این شما هستید که با عبور از جادهها ساز میزنید. این موضوع با عبور تایرهای خودرو در سرعتی تنظیم شده ازروی خطوط محوری جاده صورت میپذیرد. صدای عبور ازروی نوارهای رامبل، خوشایند و گوشنواز نیست و به همین دلیل برخی از افراد مبتکر متوجه این موضوع شده و تلاش کردند این صدای گوشخراش را به نوایی گوشنواز تبدیل کنند. در واقع، تغییر طول و فاصله شیارها این امکان را فراهم میکند تا با عبور خودروها ملودی جذابی ایجاد شود.
اولینبار موضوع استفاده از خطکشی جاده و رنگ ترافیکی بهعنوان ساز در سال ۱۹۹۵ توسط دو هنرمند دانمارکی با پروژه “آسفالتوفون” (Asphaltophone) ابداع شد.
در سال ۲۰۰۸ نیز شرکت هوندا برای اجرای یک تبلیغ از ایجاد حفرههایی در روی جاده برای بهوجودآوردن اصوات خاص استفاده کرد. پس از اجرای تبلیغ، اهالی اطراف محل اجرا از صدا و ضربه ایجاد شده به خودروهایشان شکایت کردند. تیم تبلیغاتی پس از بررسی خطکشی جاده قدیمی به فکر ایجاد جادهای با حفرههای کمتر و ایجاد صداهای متناسبتر کردند. همین امر باعث ایجاد جرقهای برای طراحی مسیرهایی برای نواختن موسیقی مناسب بود که هم توجه افراد را جلب کند و هم موجب نارضایتی نشود. همین اتفاق توجه دستاندرکاران حملونقل و ترافیک و برخی پیمانکاران خطکشی جادهای را برای طراحی جاده موزیکال را به خود جلب کرد.
یکی از اهداف اصلی که باعث توسعه جادههای موزیکال شد، به کاری گیری خطکشی این جادهها برای افزایش ایمنی حملونقل بود. استفاده از این جادهها در کنار طراحی مهندسی شده خطکشی خیابانها و استفاده از رنگ ترافیکی باکیفیت، این انگیزه را به رانندگان میدهد تا برای شنیدن موزیک، سرعت خودرو خود را در حد مشخصی حفظ کنند و با سرعت بالا در نواحی خطرساز و خطرناک رانندگی نکنند و همین امر باعث افزایش سطح ایمنی و کاهش حوادث جادهای در مسیرهای خاص شد.
در کشورهایی مثل ژاپن از جادههای موزیکال برای هشدار دادن به رانندگان هنگام رسیدن خودروهایشان به پیچهای خطرناک، موانع و یا حتی مناطق مسکونی استفاده شده است. بهطورکلی استفاده از جادههای موزیکال در سطح راهها، میتواند باعث تغییر رفتار رانندگان و بهبود فرهنگ رانندگی شود.