جریمه سنگین استفاده از موبایل در حین رانندگی
غفلت و حواس پرتی رانندگان و عدم توجه به مسیر، مهمترین دلیل حوادث ترافیکی در نوروز
همه ساله در ماه آوریل میلادی، به عبارتی همان فروردین و اردیبهشت خودمان، به عنوان ماهی که به منظور پیشگیری از تصادفات و حوادث رانندگی ناشی از اهمال و غفلت رانندگان، ماه توجه به حواس پرتی رانندگان نامگذاری شده است، توجه ویژهای به این موضوع میشود.
طی تعطیلات نوروز تمهیدات ویژهای از سوی پلیس راهور و نهادهای درگیر با مقوله ترافیک اندیشیده شده بود تا حوادث تا سر حد امکان کاسته شود.
طبق اظهارات سرهنگ شیرانی، طی تعطیلات نوروز ۱۴۰۳ نزدیک به صد هزار تصادف رانندگی رخ داده است. از میان ۱۰۰ هزار تصادف رانندگی، ۶۶۷ مورد آن به فوت منجر شدهاند. به گفته رئیس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهور فراجا، صد هزار فقره تصادفات نوروزی ۱۴۰۳ تعداد قابلتوجهی مجروح نیز بر جای گذاشته است. از بین تمامی تصادفات نوروزی ۱۴۰۳، ۱۷ هزار و ۵۶ فقره تصادف جرحی به وقوع پیوسته است.
سردار «محمدباقر سلیمی»، معاون عملیات پلیس راهور فراجا، درباره علل وقوع تصادفات نوروز ۱۴۰۳ به خبرنگاران گفت: «تحلیل تصادفات امسال نشان میدهد که ۴۴ درصد تصادفات بهخاطر بی توجهی، حواس پرتی و عدم توجه به مسیر است».
راننده حواس پرت و حوادث ترافیکی
در دنیای مدرن که فناوری جزء لاینفک از زندگیهای ما است، موضوع رانندگی حواس پرت به طور فزایندهای رواج پیدا کرده و موضوعی اساسی و نگرانکننده شده است. آوریل ماهی است که به آگاهی از رانندگی حواس پرت اختصاص دارد، زمانی که به افزایش آگاهی از خطرات رانندگی حواس پرت میپردازد و روشهای ایمنتر رانندگی را ترویج میکند. در این جا ما به تعریف رانندگی حواس پرت میپردازیم، علل آن را بررسی میکنیم و به آمار ناامیدکننده از حوادث مرتبط با این پدیده در سراسر جهان اشاره میکنیم.
رانندگی حواس پرت به هر عمل و فعالیتی اشاره دارد که توجه راننده را از وظیفه اصلی راننده و همچنین ایمنی در رانندگی دور میکند. در حالی که بیشتر حواس پرتیها به استفاده از تلفن همراه مرتبط است، اما به یاد داشته باشید حواس پرتی میتواند به اشکال مختلفی ظاهر شود، که در اینجا به برخی از این موارد اشاره میکنیم:
ارسال یا خواندن پیامک (مسیج) :
ارسال یا خواندن مسیج یا پیامهای متنی، گشت و گذار و مرور شبکههای اجتماعی یا استفاده از اپلیکیشن و برنامههای موبایل به هنگام رانندگی، چک کردن واتساپ و اینستاگرام و…همگی در منحرف کردن توجه رانندگان مؤثر هستند.
حرف زدن با موبایل:
درگیر شدن در مکالمات تلفنی، با استفاده از دستگاه تلفن همراه، یکی دیگر از عوامل حواس پرتی رانندگان است.
خوردن و نوشیدن:
مصرف غذا یا نوشیدنی به هنگام رانندگی توجه راننده را از جاده منحرف میکند. متأسفانه به هنگام تعطیلات نوروز این مورد به وفور مشاهده شده و عامل مهم تصادفات بسیاری بوده است.
تنظیمات خودرو:
با پیشرفتهای تکنولوژیک، کنترلها، آپشنهای بسیاری به خودرو ها اضافه شده است و متأسفانه برخی از این امکانات توجه راننده را منحرف میکنند. تنظیم سیستم پخش ماشین، تنظیمات روی فرمان، سیستم نویگیشن یا مسیریاب، تنظیمات روی کنسول و… همگی از عواملی هستند که توجه به آنها حواس راننده را پرت میکند.
مشغله فکری:
افکار مشوش، فکر کردن به مشکلات و…. هنگام رانندگی سرعت واکنش و عکسالعمل راننده را تا حد بسیاری تحت تأثیر قرار میدهد.
علل ساختاری و زیربنایی حواس پرتی در رانندگی
درک عوامل پایهای حواس پرتی در رانندگی برای رسیدگی مؤثر و اثربخش به این مسئله بسیار حیاتی است. چندین عامل به ایجاد حواس پرت در رانندگی کمک میکنند، که از آن جمله میتوانیم به:
پیشرفتهای فناورانه:
گسترش تلفنهای هوشمند و سایر دستگاههای الکترونیکی باعث شده است که رانندگان به راحتی در حین رانندگی درگیر فعالیتهای مختل کننده توجه و مزاحم رانندگی شوند.
فشارهای روانی:
انجام چندین وظیفه به طور همزمان، مانند تلاش برای تمرکز بر رانندگی در حالی که به صورت همزمان به وظایف یا افکار دیگری پرداخته میشود، میتواند بار شناختی مغز را سنگین کرده و عملکرد رانندگی را تضعیف کند.
عوامل اجتماعی و ارتباطی:
فشارهای اجتماعی، مانند پاسخ به پیامها یا تماسها به موقع برای حفظ ارتباط با دوستان، خانواده یا همکاران، ممکن است رانندگان را به انجام رفتارهای خطرناک در حین رانندگی ترغیب کند.
ناآگاهی:
بسیاری از رانندگان خطرات حواس پرتی در رانندگی را جدی نمیگیرند و یا بعضاً انجام چندین کار همزمان به هنگام رانندگی را مایه فخر و غرور دانسته و حتی در شبکههای اجتماعی این موارد خطرآفرین را تشویق کرده و ترویج میکنند. هر عملی به غیر از رانندگی پتانسیل بسیار بالایی برای تصادف و حادثه خواهد بود.
عوامل محیطی:
حواس پرتی ناشی از سرنشینان، بیلبوردها و آگهی و تبلیغات محیطی و اتفاقات طبیعی غیرمنتظره میتوانند پتانسیل بروز حادثه را تا حد قابل توجهی افزایش دهند.
اهمیت ایمنی رانندگی در دنیا
تأثیر رانندگی حواس پرت بر ایمنی جاده به طور قابل توجهی گسترده است، با پیامدهای وحشتناک برای افراد، خانوادهها و جوامع در سراسر جهان. به گفته سازمان بهداشت جهانی (WHO)، آسیبهای ترافیکی عامل مهمی در مرگها به جهانی است و رانندگی حواس پرت عامل اصلی این مرگها است.
آمار از کشورهای مختلف نشان دهنده جدیت مسئله است:
در ایالات متحده، اداره ایمنی ترافیک جادهای ملی (NHTSA) اعلام کرده است که در سال ۲۰۱۹ ، تنها حواس پرتی در رانندگی باعث مرگ ۳,۱۴۲ نفر شده است و تخمین زده شده که ۴۰۰,۰۰۰ نفر در تصادفاتی که رانندگان حواس پرت مسبب آن بوده اند، آسیب دیدهاند.
به گفته انجمن اتومبیل کانادا، حواس پرتی در رانندگی یکی از عوامل مهم در تصادفات و مرگهای وسیع در هر سال در این کشور است.
در اروپا، گزارش ایمنی رانندگی کمیسیون اروپا نشان میدهد که حواس پرتی در حدود ۱۰ تا ۳۰ درصد از تمام تصادفات راههای جادهای در ایالتهای عضو اتحادیه اروپا را باعث شده است.
در سطح جهانی، هفته جهانی سازمان ملل برای ایمنی راههای جاده تأکید میکند که نیاز به تلاشهای مشترک برای رسیدگی به رانندگی حواس پرت و کاهش مرگهای ترافیکی جادهای که در سراسر جهان بیش از ۱٫۳ میلیون نفر را در هر سال میکشد، دارد.
ماه آوریل به عنوان ماه توجه به موضوع حواس پرتی رانندگان در جهان شناخته میشود، ضروری است که اهمیت بحرانی ترویج عادات رانندگی ایمن و کاهش حواس پرتی در جاده را بیش از پیش درک کنیم. با افزایش آگاهی از خطرات غفلت در رانندگی، حمایت از قوانین سختتر و اجرای آنها و تشویق افراد به اولویت دادن به ایمنی در پشت فرمان، میتوانیم به سمت ایجاد یک محیط جادهای ایمنتر برای همه حرکت کنیم.