اجرای رنگ های صنعتی
روشها و شرایط اجرا و نگهداری رنگهای صنعتی
از نکات مهمی که در اجرای رنگهای صنعتی میتوان به آن اشاره کرد این است که پیش از استفاده از هر رنگی از کیفیت و مسائل ایمنی مربوط به آن رنگ باید اطلاع یافت. این موارد را میتوان در دیتاشیت محصول و از شرکت رنگسازی مربوطه تهیه کرد. با توجه به تنوع زیاد در رنگهای صنعتی (آسترها مانند آستر زینک ریچ اپوکسی، آستر زینک ریچ اتیل سیلیکات، آسترهای زینک کرومات و زینک فسفات، رنگهای میانی اپوکسی، رنگ رویه اپوکسی و رنگهای رویه پلییورتان و …) و خواص مختلف آنها، حتماً از کاربرد و نحوه استفاده این رنگها باید اطلاع داشت و نکات لازم را رعایت کرد.
شرایط نگهداری رنگ صنعتی
طبق دستورالعمل انبار داری، از نگهداری هر رنگ صنعتی در شرایط مناسب اطمینان حاصل کنید و اگر نیاز است حتماً رنگها در انبارهای مسقف و خنک و دارای تهویه مناسب نگهداری شوند. چرا که انبارداری نادرست منجر به کاهش Shelf life رنگ شده و رزین موجود در رنگ یا ژل میشود و یا رسوب میکند. پیشنهاد میشود سیستم انبارداری به نوعی باشد که رنگهای قدیمیتر زودتر مصرف شوند.
تقریباً تمامی رنگهای صنعتی دارای دو جزء (رنگ پایه و هاردنر) است که برای ترکیب درصد مشخصی دارند و باید همواره با همان درصد توصیه شده از طرف شرکت سازنده رنگ با یکدیگر به خوبی مخلوط گردند. معمولاً سازندگان ظروف را به نحوی انتخاب میکنند تا برای هر ظرف رنگ پایه یک ظرف از هاردنر مصرف گردد. با توجه به فرموله شدن خواص فیزیکی و مکانیکی رنگ با درصد مشخصی از هاردنر هرگز مقادیر آن را کم و زیاد نکنید چرا که باعث کارایی کمتر و کیفیت ضعیفتر محصول نهایی میشود. برای اختلاط رنگ و هاردنر، حتیالامکان از چوب استفاده نکنید و سعی کنید همزن برقی یا مکانیکی مناسب با مدت زمان کافی (حداقل ۳۰ ثانیه) برای این کار استفاده کنید به صورتی که پس از اتمام فرایند اختلاط، یک حلب رنگ یکنواخت و بدون ذرات ریز به هم چسبیده داشته باشید.
در پرایمرهای زینک ریچ اپوکسی، زینک ریچ اتیل سیلیکات، آسترهای اپوکسی روی فسفات و اپوکسی روی کرومات، به دلیل بالا بودن مقادیر پیگمنتهای معدنی و سنگین بودن آنها، در تمامی مراحل اجرا رنگ باید در حال هم خوردن باشد.
روشهای اجرای رنگ صنعتی
برای اجرای رنگهای صنعتی عمدتاً از دو روش استفاده میشود، روش دستی (قلمو و غلتک) و روش اسپری یا پاشش بدون هوا (Airless)
روش اجرای دستی (قلم مو، غلتک)
استفاده از قلم مو یا برس به عنوان یکی از روشهای رایج بین پیمانکاران شناخته میشود. این روش سنتی و قدیمی بازدهی پایینی دارد و باعث کند پیش رفتن کار میشود. برتری آن به استفاده از سیستم پاششی این است که از این روش در قسمتهایی که قادر به اسپری مستقیم نیستیم استفاده میشود. از قلم مو میتوان قبل از استفاده از روش اسپری، برای پوشش دادن بهتر به نقاط جوش و لبهها استفاده کرد. برخلاف قلم مو، استفاده از غلتکها برای رنگهای روغنی و سطوح صاف یا حفاظت شده مناسبتر میباشد.
برای رنگ آمیزی یک سازه، باید به نقاط زیر بیشتر دقت کرد و در این نقاط میتوان از روش دستی قلم مو استفاده کرد:
درزها و لبهها
نقاط جوش
سطوح دارای پستی و بلندی
پشت سازهها
گوشهها
روش اجرای پاششی (اسپری بدون هوا)
در روش پاششی، رنگ صنعتی مانند رنگ بر پایه اپوکسی یا پلییورتان، به وسیله یک پیستوله تحت فشار روی سطح اعمال میشود. با توجه به این که درروش اجرای پاششی اتلاف رنگ زیاد بوده و محیط اطراف را نیز آلوده میکند، استفاده از روش پاششی فقط برای محیطهای کوچک و لوازم کوچک پیشنهاد میگردد. از بین انواع روشهای پاششی، اسپری بدون هوا یا ایرلس، سریعترین و بهترین روش پوشش دهی میباشد.