آموزش فرهنگ ترافیکی به شهروندان در راستای کاهش تصادفات جادهای
تاثیر آشنایی با فرهنگ، مفاهیم و اِلِمان های ترافیکی مانند خطکشی ترافیکی با کاهش میزان سوانح رانندگی
بروز سالیانه تعداد زیادی سوانح رانندگی در جادههای برونشهری و معابر درونشهری ایران، لزوم آموزش مفاهیم و المانهای ترافیکی مانند خطکشی ترافیکی به کلیه شهروندان بهخصوص در سنین کودکی و نوجوانی را بیشازپیش پر رنگ مینماید.
متأسفانه، در هر سال تعداد زیادی از خانوادههای ایرانی، در اثر تصادفات و سوانح جادهای دچار لطمات جبرانناپذیر بسیار زیادی میشوند. در کنار خسارات مادی ناشی از این حوادث، لطمات ناشی از آسیب فیزیکی، قطع عضو و همچنین فوت راننده و سرنشینان خودروها، یک تراژدی تمامعیار را به بار میآورد.
باتوجهبه نزدیکی آغاز سفرهای تابستانی ۱۴۰۲ و لزوم پیشبینی اقدامات مناسب در راستای کاهش سوانح و تصادفات، بررسی پیشرو صورتگرفته است.
با مطالعه فرایندها و اقدامات صورتگرفته در کشورهای توسعهیافته در جهت کاهش تصادفات و سوانح جادهای، مشاهده میشود که این کشورها نیز قبل از برنامهریزیهای بلندمدت و انجام اقدامات ضروری در مورد این موضوع، با آمار بالای خسارات مادی و جانی سوانح مواجه بودهاند. با بررسی اقدامات انجام شده در این کشورها میتوان نقشه راه مناسبی در جهت برنامهریزی و اجرای فرایندهای مؤثر در کاهش سوانح درونشهری و برونشهری را ترسیم نمود.
مطالعات صورتگرفته در ایران در جهت بررسی عوامل مؤثر بر میزان تصادفات و سوانح جادهای
در دهههای اخیر مطالعات خوبی در جهت بررسی دلایل نرخ بالای سوانح رانندگی در ایران و همچنین راهکارهای مؤثر در کاهش آنها صورتگرفته است. برخی از این مطالعات بهعنوان پروژههای دانشگاهی فقط در سطح پیشنهادات تئوریک باقی مانده و هیچگاه به مرحله پیادهسازی و اجرا و در نتیجه بررسی میزان مؤثربودن نرسیده است.
مسئله قابلتوجه در اکثر این مطالعات، تمرکز بر آموزش صحیح اصول رانندگی و همچنین بررسی عواملی مانند خوابآلودگی و یا ایمنی خودرو ها بوده است. اما یکی از مهمترین عوامل مؤثر در کاهش سوانح، آموزش مفاهیم مربوط به رفتار و المانهای ترافیکی است که در این مطالعات به آن زیاد پرداخته نشده است.
اقدامات صورتگرفته در کشورهای توسعهیافته در راستای کاهش میزان سوانح رانندگی
یکی از منطقیترین اقدامات جهت بهبود هر اقدامی در سطح کلان کشور، بررسی اقدامات مثبت و مؤثر انجام شده توسط کشورهای توسعهیافته است. پس از بررسی اقدامات آنها، میتوان باتوجهبه شرایط کشور راهکارها را با کمی تغییرات پیادهسازی نمود.
در بسیاری از کشورهای توسعهیافته که توانستهاند آمار سوانح رانندگی را بهصورت ملموس کاهش دهند، مطالعات بلندمدت در راستای بررسی عوامل مختلف مؤثر بر تصادفات صورتگرفته است.
از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر نرخ وقوع حوادث و سوانح میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ایمنی جادهها
استاندارد بودن جادههای برونشهری و معابر درونشهری بر اساس الزامات ایمنی، قطعاً تأثیر بسیار مثبتی در کاهش میزان سوانح و تصادفات دارد.
همه ما قطعاً در بسیاری از جادهها و خیابانها با شرایطی مواجه شدهایم که گاهی اوقات بادقتترین و محتاطترین رانندگان را هم با چالش جدی مواجه کرده است. وجود دوربرگردانهای غیر ایمن، خرابی جادهها مانند چاله و افتادگی شانه راه، نبود علائم راهنماییورانندگی در فواصل و مکانهای مناسب، عدم خطکشی ترافیکی و یا خطکشی ترافیکی کمرنگ، محو شده و یا غیراستاندارد از عواملی هستند که باعث ایجاد خطر در جادهها و معابر میشوند.
امروزه لزوم وجود خطکشی ترافیکی با رنگ ترافیکی استاندارد در جهان به اثبات رسیده است. مطالعات بسیار زیادی بر روی ارتباط وجود خطکشی ترافیکی با رنگ ترافیکی استاندارد با افزایش تمرکز و رانندگی ایمنتر صورتگرفته است. فراتر از این مسائل، بسیاری از خودرو های خودران وابستگی شدیدی به وجود خطکشی مناسب، واضح و استاندارد دارند.
ازآنجاییکه بیشتر تصادفات در شب صورت میگیرد، یکی از مهمترین پارامترهای مربوط به خطکشی و رنگ ترافیکی، بازتابش نور(Retroreflection) از سطح خطکشی در شب است. هر چه میزان بازتابش نور از سطح خطکشی بیشتر باشد، ایمنی جاده در شبها بیشتر تأمین میگردد. درصورتیکه خطکشی بدون پاشش گلسبید یا دانههای شیشهای انجام شود، خطکشی در شب و یا در زمان بارندگی دیده نمیشود.
ایمنی خودروها
لزوم ایمن بودن خودروها دیگر بر هیچکس پوشیده نیست. سالیان زیادی است که خودروسازان مطرح جهانی اقدامات بسیار گستردهای را در جهت ایمنسازی خودرو های تولیدی خود به عملآوردهاند.
بهبود استراکچر و پلت فرم خودرو ها، اضافهکردن سیستمهای ایمنی مختلف همچون کمربند ایمنی، کیسه هوا و ترمز ABS در سالهای گذشته و سیستمهای پیشگیری از تصادفات مانند رادارهای جانبی و ترمزهای خودکار در سالیان اخیر ازایندست اقدامات است.
درصورتیکه همه عوامل مانند مهارت و احتیاط راننده و ایمنی جادهها در بهترین حالت ممکن هم باشد، اما اگر خودرو از ایمنی کافی برخوردار نباشد، کوچکترین سوانح هم منجر به آسیبهای فیزیکی و مادی شدیدی میشوند.
آموزش فرهنگ ترافیکی (آموزش رفتارها، مفاهیم و المانهای ترافیکی)
دو مورد ذکر شده در بالا، مواردی بودند که به عوامل محیطی و غیرانسانی مرتبط میشدند. اما هرگز نباید از اهمیت بالای آموزش فرهنگ ترافیکی به شهروندان غافل شد.
از جمله مواردی که در بحث آموزش فرهنگ ترافیکی باید مدنظر قرارداد میتوان به آموزش رفتارها، مفاهیم و اِلِمان های ترافیکی اشاره کرد. بهعنوانمثال، درصورتیکه تمام علائم راهنماییورانندگی و همچنین خطکشی ترافیکی یک جاده استاندارد و مناسبسازی شده باشد تنها نیمی از کار انجام شده است و نیمه دیگر، آموزش و آشنایی شهروندان با کارکرد این المانها و نحوه مواجه با این موارد است.
ازآنجاییکه میزان تأثیر و آموزشپذیری افراد در سنین کودکی و نوجوانی یا به عبارتی در دوران مدرسه بیشتر از هر زمان دیگری است، اهمیت برنامهریزی در جهت آموزش این رده سنی در تربیت نسلی بافرهنگ ترافیکی قابلقبول بسیار بااهمیت است.
در برخی از کشورهای توسعهیافته جهان مانند کشور آلمان بحث آموزش فرهنگ ترافیکی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. بهعنوانمثال کودکان از سنین پایین با خطکشی ترافیکی و بهویژه خط عابر پیاده (ZEBRASTREIFEN) آشنا میشوند. همین آموزش به نظر مختصر، باعث شده است که این کشور، یکی از پایینترین آمار سوانح را در اختیار داشته باشد.
اقدامات صورتگرفته توسط شرکت صبا شیمی آریا در جهت فرهنگسازی ترافیکی
شرکت صبا شیمی آریا بهعنوان یکی از شرکتهای پیشرو در حوزه ارتقای ایمنی معابر و جادهها از طریق تولید و اجرای باکیفیتترین رنگهای ترافیکی، بهعنوان یک مسئولیت اجتماعی در ۲۰ سال گذشته بر خود فرض دانسته است تا با انجام اقدامات مختلف در راستای ایمنسازی جادهها و معابر و همچنین ارتقای سطح فرهنگ ترافیکی در کشور قدم بردارد.
شرکت صبا شیمی آریا با خطکشی هزاران کیلومتر از معابر کشور با رنگ ترافیکی باکیفیت، توانسته است سطح ایمنی جادهها را بهبود ببخشد و در کنار این اقدامات عملیاتی در حوزه خطکشی، انجام اقدامات فرهنگی و تبلیغاتی در جهت آشنایی هرچه بیشتر شهروندان با رفتارها و اِلِمان های ترافیکی بخش بزرگی از اهداف کلان شرکت صبا شیمی آریا بوده است.
حضور فعال در نمایشگاههای حملونقل و ترافیک، برگزاری همایشهای گوناگون، فعالیت مستمر و پویا در فضای مجازی از طریق ساخت ویدئو و موشنهای آموزشی و همچنین نشر مطالب آموزشی گوشهای از اقدامات ترویجی انجام شده توسط صبا شیمی آریا بوده است.
ما همچنان مصمم هستیم تا با استفاده از تمام ظرفیتهای موجود در کشور و با همراهی تمام سازمانهای مسئول، ایمنی جادهها و معابر و همچنین سطح فرهنگ ترافیکی شهروندان را روزبهروز ارتقا و بهبود ببخشیم.