آماده سازی سطوح قبل از اجرای رنگ صنعتی
آماده سازی سطوح قبل از اجرای پوششهای حفاظتی
همیشه قبل از اجرای هر نوع رنگ صنعتی بر روی سطوح، باید تمامی آلودگی ها و عیب های موجود در سطح برطرف گردد. لذا به عنوان مجری رنگ های صنعتی، لازم است حتما با انواع این عیوب و آلودگیهای سطحی قبل از اجرا آشنا باشیم.
اولین نکته این است که رنگ صنعتی اعمال شده بر یک سطح چه زمانی نیاز به تعمیر و نگهداری مجدد دارد، چون تعمیرات ساده و به موقع، همیشه از هزینههای هنگفت بعدی جلوگیری میکند. با توجه به این که سطوح دائماً در معرض آلودگیهای محیطی و چربیها قرار دارند، به آسانی کثیف میشوند لذا حتماً باید قبل از اعمال هر نوع رنگ صنعتی مانند رنگ اپوکسی و یا رنگ پلییورتان، سطح کاملاً تمیز گردد.
عیبهای ظاهری سطوح
از علائم ظاهری که نشانگر تخریب پوشش فعلی و نیاز به تعمیرات ساده است میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کاهش براقیت رنگ اعمال شده بر روی سطوح
گچی شدن رنگ
تاول زدن رنگ
وجود ترکهای بزرگ
تخریبهای مکانیکی بر اثر فشار یا ضربه
خوردگی و از بین رفتن کامل رنگ
علائم وجود رطوبت در اجرای رنگ صنعتی
در سطوحی که کمی بیشتر دچار آسیب شده باشند، حبابها و تاولهای خشک روی سطح دیده خواهند شد که علت آنها وجود رطوبت در زمان اجرای رنگ صنعتی و محبوس شدن رطوبت بین سطح و رنگ است که باعث جدا شدن فیلم رنگ میشود.
ترک برداشتن در حین اجرای رنگ صنعتی
در حالت بعد، ترک برداشتن رنگ نیز میتواند نشانگر نیاز به رنگ آمیزی مجدد باشد. علت وقوع این پدیده، کم بودن زمان بین اعمال لایه اول و لایه دوم رنگ بوده یا اینکه سیستم پوششی نا مناسبی انتخاب شده که در برخورد با مواد شیمیایی نا مناسب بوده و از عمر رنگ کاسته شده است.
ممکن است سطح دارای شکستگی یا خرابی یا ساییدگی باشد که ناشی از وارد آمدن ضربات مکانیکی به سطح میباشد. لذا حتماً باید قبل از اجرای مجدد رنگ، سطح تمیز گردد. بدترین حالتی که ممکن است برای سطح ایجاد شده باشد، خوردگی است که در این حالت، پوشش قبلی کاملاً از بین رفته و سطح فاقد هر نوع لایه محافظ است.
عیوب رنگ صنعتی در اجرای چند لایه
در رنگهایی که باید به صورت چند لایه اعمال شوند، اگر هر کدام از لایهها سریع یا پشت سر هم اجرا شوند روی سطح عیوبی مانند سخت نشدن رنگ، چروک شدن، شره کردن و … اتفاق خواهد افتاد. اگر بنا به هر دلیلی این فاصله زمانی بیش از حد مجاز باشد، ممکن است لایهها دیگر به یکدیگر چسبندگی لازم را نداشته باشند. لذا ضروری است که قبل از اجرای هر سیستم چند لایهای، اطلاعات لازم از شرکت تولید کننده رنگ دریافت، کنترل و مطالعه گردد.
حداقل و حداکثر فاصله زمانی مناسب برای اعمال لایهها را در نظر داشته باشید وبرای آن برنامه ریزی کنید. نکته دیگری که باید به آن توجه کنید این است که اگر عملیات رنگ آمیزی و پوشش دهی سطح به پایان رسیده است، تا مدتی محل کار را ترک نکنید تا سطح کار خشک شود. استفاده از حرارت و دمش هوای گرم به سطح، به خشک شدن سریعتر رنگ کمک خواهد کرد.
در حالتی که سطح براقیت خود را از دست داده باشد و یا رنگ حالت گچی داشته باشد، قسمت مورد نظر را با آب (میتواند حاوی پاککنندههای حلالی یا فاقد آن باشد) شستشو دهید. پس از اتمام شستشو و خشک شدن کامل سطح میتوانیم لایه جدید رنگ اپوکسی یا رنگ پلییورتان را روی سطح اعمال کنیم. در حالتی که سطح دچار خوردگی شده باشد، زدودن این خوردگی با استفاده از روشهایی مانند سند بلاست (پاشش ذرات ریز شن به سطح خورده شده) یا هیدرو بلاست (پاشش آب با فشار بالا به سطح) یا بلاست کاری به وسیله خلأ متداول است.
متداولترین روش برای برطرف کردن خوردگی از روی سطح زنگ زده در حال حاضر، سند بلاست (زبره سایی) است. با این که این روش بهترین و در دسترس ترین روش کنونی در ایران است، اما به دلیل استفاده از ماسههای سیلیسی، فضا و سطوح را آلوده به گردوغبار میکند لذا نیاز به دقت دارد.